Lisaboa Houbrechts & Kuiperskaai

Lisaboa Houbrechts (1992) maakte in 2016 de masteropleiding Drama af aan de School of Arts Gent|KASK Gent. Ze schrijft en regisseert. Samen met Victor Lauwers, Romy Louise Lauwers en Oscar van der Put richtte ze Kuiperskaai op, artistieke uitvalsbasis voor een waaier aan projecten. Wat haar voorstellingen kenmerkt is een grote cast, grillige interactie tussen beeld en literaire tekst, en een intelligente kruising van verschillende disciplines: performance, muziek, choreografie, literatuur en beeldende kunst. Haar voorstellingen zijn barok, brutaal, maar ook speels en ontwapenend. Recent maakte ze grote indruk met haar wervelende bewerking van Shakespeares The Winter’s Tale (2016). The Goldberg Chronicles (2014) werd door de pers “een immense clash van energieën” genoemd: “... de taal is kleur, het spel is beeld, de muziek is verf.”

Victor Lauwers (1991) is dichter en woont in Brussel. Hij richtte in 2012 Kuiperskaai mee op. Zijn werk als schrijver is nauw vervlochten met de theatervoorstellingen en tentoonstellingen van het gezelschap. 1095 is zijn eerste tekst voor theater.

Kuiperskaai werd in 2012 collectief opgericht door Romy Louise Lauwers (1994), Oscar van der Put (1989), Lisaboa Houbrechts (1992) en Victor Lauwers (1991). Kuiperskaai is een kunstenaarscollectief van performers, muzikanten, beeldend kunstenaars en schrijvers. Hun theaterwerk onder leiding van Lisaboa Houbrechts werd vooral bekend met de voorstelling The Winter’s Tale, een bewerking van het gelijknamige werk van William Shakespeare. De voorstelling toerde in België, Nederland en Duitsland. Ondertussen heeft Kuiperskaai een vast netwerk van partners rond zich verzameld. Hun producties worden gemaakt in samenwerking met Monty kultuurfaktorij, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Needcompany en Toneelhuis. Kuiperskaai richt zich op het verbinden van beeldende kunst met theater en literatuur.

Hamlet
1095