love at first sight #6

festival van (nieuwe) makers 16 — 25 september 2021 antwerpen

Danzas Climaticas

Amanda Piña

“Ik ben op zoek naar dans die niet alleen dans is maar ook een sociale beweging”, zegt Amanda Piña, de Chileens-Mexicaanse choreografe en performer die gefascineerd is door voorouderlijke dansvormen en de levensvisie waaruit ze voortkomen. In Danzas Climaticas verbindt ze haar groeiende bezorgdheid om de plundering van natuurlijke rijkdommen met de traditionele dansen van de Masewalbevolking in Mexico. Net als de Masewal gelooft Piña dat alle leven met elkaar verbonden is. Samen met studenten Drama van het Conservatorium van Antwerpen hercreëert ze deze dansen in een nieuwe context.

“Voor mijn nieuwe stuk Danzas Climaticas werken we met de heropleving van een dans van de Nahu – de Masewal uit de Sierra Norte de Puebla. In de context van de klimaatverandering, natuurrampen en plundering door transnationale mijnbouwbedrijven – ‘megaprojecten van de dood’ zoals de inlandse bevolking in de Sierra ze noemt – komen sommige oude dansen terug. Men realiseerde zich dat de plicht om te gaan dansen en offers aan de bergen te brengen, verwaarloosd werd. De berg is voor Masewal een wezen, niet louter geologie. Hij kan niet vertaald worden naar materie alleen. Het is een wezen dat water geeft, dat zich verhoudt tot de wind om regen te creëren. Dus in deze performance worden de dansers de berg, of de geest van de berg.”

Lees het volledige interview met Amanda Piña in Etcetera, 12 december 2019.

choreografie Amanda Piña, Juan Carlos Palma, Masewaltraditional - compositie en muzikale uitvoering Christian Müller - met Amanda Piña en studenten Drama van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen - stage Hannah De Meyer - productie Nadaproductions - coproductie deSingel, Museo Universitario el Chopo (Mexico), Tanzquartier Wien


Speeldata & tickets

© Michel Jimenez