love at first sight #5

festival van (nieuwe) makers 17 — 26 september 2020 antwerpen

Bosse Provoost & Ezra Veldhuis

Bosse Provoost (1993) voltooide in 2016 de masteropleiding Drama aan de School of Arts|KASK Gent. Zijn voorstellingen bestaan uit “composities van lichtverschuivingen, stiltes, ritmische spielereien en half-menselijk aandoende figuren”. Zijn eerste voorstellingen maakte hij met Kobe Chielens, waarin ze samen vaak de fysieke taal van tekenfilmfiguren opzochten. Recenter werk verkent het gebied tussen theater, performance en installatiekunst. Theaterruimtes worden geactiveerd tot ‘omgevingen’ waarin alles wat zich in een zaal bevindt de mogelijkheid in zich draagt om te spreken. Matisklo (2018) is een uitdagende zoektocht naar wat afbeeldbaar en uitspreekbaar is van de aardedonkere gedichten van de joods-Roemeense dichter Paul Celan. In SUN-SET (2020), gemaakt met Ezra Veldhuis, staat de evocatieve werking van licht en duisternis op een toeschouwer centraal. Het is een intieme performance die je zintuigen op scherp zet en speelt op de grens tussen waarneming en verbeelding.

Ezra Veldhuis (1991, NL) is beeldend kunstenaar. Ze onderhoudt een hybride praktijk, waarin licht als materiaal en onderwerp centraal staat: ze maakt installaties met monumentale schilderijen, schildert films op pellicule en werkt, voornamelijk als scenograaf en lichtontwerper, aan performances en theatervoorstellingen. Ze creëerde het lichtontwerp en de scenografie van de voorstelling Matisklo, en exposeerde onder meer in In de Ruimte in Gent, Concertgebouw Brugge, MSK Gent en Plagia Rama in Brussel. Haar werk werd geselecteerd voor de KOMASK Prijs en de Grote Ernest Albertprijs, waarvoor ze een eervolle vermelding ontving. Veldhuis maakte een geschilderd print only work in Kluger Hans #32 waarover Yasmin Van ‘t veld schreef: “Het gaat Ezra om het aanhalen van een verwarrend moment dat praktisch een abstractie is op zichzelf, door niet zozeer iets af te beelden, als wel een detail aan te halen. Resultaat is een verhaal zonder illustratie, met wortels in een werkelijkheid die onwerkelijk aandoet.”

Oshin Albrecht (1986) is een beeldend kunstenaar die aanvankelijk schilderkunst studeerde aan Sint-Lucas, LUCA-arts in Gent. Daarna volgde ze een opleiding bij a.pass in Brussel (advanced performance and scenography studies). Ze werkte als performer in de tentoonstelling All the knives in Z33 (2012-2013) en was soloperformer in de film A Way of Making van Frederique Bergholz (If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution) en Maria Pask. Oshin Albrecht richtte in 2012 samen met Melissa Mabesoone het collectief ‘buren’ op. Hun werk bestaat uit performances, video’s, teksten, foto’s en installaties. Ze bespelen in al die verschillende uitdrukkingsvormen thema’s als feminisme, gemeenschap, seksualiteit, popmuziek en neoliberale fantasieën.


Speelt

SUN-SET

© Vincent Delbrouck - Bibi Euse