love at first sight #5

festival van (nieuwe) makers 17 — 26 september 2020 antwerpen

Louis Janssens & co

Louis Janssens (1995) studeerde in 2018 af aan de richting Drama, School of Arts|KASK Gent. Sinds 2012 vormt hij samen met Ferre Marnef het tweekoppig collectief Desnor. Ze maakten o.a. Ideale Plaats (2013), #BOS (2014) en Galileo (2017). Hun laatste voorstelling Toverberg ging vorig jaar in premiere op het Love at First Sight Festival.

Naast zijn werk met Ferre binnen Desnor maakte hij op school ook verschillende soloprojecten, waaronder Ouvertures (2016). In 2018 maakte hij samen met Timo Sterckx zijn afstudeervoorstelling The Greatest Show on Earth, die hem de Horlait Dhapsensprijs (prijs voor afstudeerwerken) opleverde en een selectie voor TAZ#2018 (Oostende). Hij deed stage als regieassistent bij de voorstelling MUUR (2018) van Floor van Leeuwen. Als speler was Janssens te zien in Villa Vivaldi van Muziektheater Transparant (2008), Pitsers van Tuning People & fABULEUS (2009) en IN KOOR! van CAMPO & de KOE (2017).

Louis Janssens: “Ik probeer altijd de spanning tussen maker en speler te zoeken. Spelen is voor mij een overwinning, een zoektocht. Het gaat erover dat ik steeds als maker aan het werk ben, maar in verschillende hoedanigheden. De ene keer is dat als danser in m’n eigen solo, de andere keer kruip ik in de rol van ‘regisseur’ die het podium overziet. Ik ben geïnteresseerd in het kleine tegenover het grote: hoe als jonge kunstenaar jezelf verhouden tot de geschiedenis, tot de kunstensector, tot een gebetonneerde canon? Hoe schep je ruimte in je denken, hoe zet je de dingen naar je hand? Ik thematiseer ambitie tot een werkwoord, wat steeds tot falen leidt: de onmogelijkheid van het grootse, het verlangen om de grenzen op te zoeken. Niet uit aanstellerigheid, maar uit nieuwsgierigheid.”


Speelt

Listen to your heart

© Elsemieke Scholte