love at first sight #5

festival van (nieuwe) makers 17 — 26 september 2020 antwerpen

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser (1991) rondde in 2014 de masteropleiding Architectuur & Stedenbouw af aan de Universiteit Gent met een scriptie over theater in de stad. Daarin stelde hij zich de vraag in hoeverre het theatrale kader de stedelijke context en de intermenselijke interactie oplaadt en hoe de publieke ruimte en de specifieke eigenschappen van een bepaalde ruimte tezelfdertijd de theatrale ruimte beïnvloedt. Het verlangen dat theoretische onderzoek in de praktijk te brengen leidde hem naar Nederland: hij studeerde in juni 2019 af als performer aan de Toneelacademie van Maastricht en schoolde zich de afgelopen jaren ook als zanger aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts).
Samen met regisseuse Naomi Steijger startte hij de theatrale podcastserie Concrete Voices, een levenswerk waarin ze de bewoners van negen flatgebouwen in negen wereldsteden omvormen tot een groots virtueel koor. De bewoners zingen samen een nieuw, grootstedelijk Requiem. Hun pilot-aflevering 88 woningraten maakten Timo en Naomi in Den Haag, waarmee ze de eerste prijs wonnen van de NTR podcastprijs in 2018. Op dit moment zijn ze in flat Groeneveen in Amsterdam Zuidoost aan het werk aan het derde deel: Stemmen Uit Beton, i.s.m. Frascati Producties en Woningcorporatie Rochdale. Samen met performer en zangeres Hélène Vrijdag vormt Timo sinds 2019 een makersduo onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam.
Als performer beweegt hij zich graag van de ene naar de andere vorm in het fluïde muziektheaterlandschap: van koorconcert naar bewegingsvoorstelling over tekstperformance tot geluidsinstallatie. In zijn eigen voorstellingen vormt het zoeken naar verschillende vormen waarin muziek in een theatrale context komt te staan steeds de kern van zijn werk.


Speelt

Missa Homo Sacer

© Gerty Van de Perre