Kilma Hilwa / Zait Zaytoun

(double bill)

Marah Haj

"Kilma Hilwa en Zait Zaytoun zijn twee korte dansstukken, die ik in mijn laatste jaar van de Bacheloropleiding Dans maakte. Daarin onderzocht ik de volgende vraag: wat is de plaats van iemands moedertaal - wanneer dat niet het Engels is - binnen artistieke praktijken die zich ontwikkelen in een omgeving waar niemand de taal spreekt?"

Over Kilma Hilwa:

Hoe kan taal gebruikt worden voor iets anders dan communicatie? Hoe reageren we op een taal die ons "vreemd" is? Vier niet-Arabisch sprekende dansers reageren op een geluidsopname in het Arabisch. Wat horen ze in hun verbeelding? Kilma Hilwa is een poging om een relatie te creëren die verder gaat dan de oppervlakkige, eerste indrukken die automatisch ontstaan tussen ons en wat "vreemd" voor ons is. Een poging om echt te gaan luisteren naar wat het “vreemde” ons probeert te vertellen.

Concept en coaching: Marah Haj
Uitvoering: Emma Dieltiens, Maisie Woodford, Jeran Entwistle, Mira Slootmaekers.

Over Zait Zaytoun:

Ik maakte Zait Zaytoun samen met Mokhallad Rasem, we hebben allebei Arabisch als moedertaal. Omdat Arabisch afwezig is in ons huidig dagelijks leven in België, besloten we onze moedertaal mee te nemen op de scène. We maakten een eenvoudige dialoog over Arabische namen en kozen we ervoor om geen ondertitels aan te bieden tijdens de voorstelling. In plaats daarvan benaderden we de taal als een correlatie tussen woorden en acties. De muzikaliteit en het ritme die daardoor ontstaan, zijn de handvaten voor de toeschouwer. De toeschouwer wordt uitgenodigd om de Engelse vertaling van de tekst na afloop op papier te lezen.

Concept en choreografie: Marah Haj in samenwerking met Mokhallad Rasem
Uitvoering: Marah Haj en Mohanad Askoul
Muziek: Alf Leila We Leila by Umm Kulthum
Geluidsontwerp: Raphael Malfliet


Speeldata & tickets