love at first sight #6

festival van (nieuwe) makers 16 — 25 september 2021 antwerpen

Bartlebabe (preview)

Première in CAMPO januari 2021

Anna Franziska Jäger & Nathan Ooms

Ons bestaan speelt zich steeds prominenter af in de digitale sfeer. Hoe beïnvloedt die beweging onze manier van denken, voelen, liefhebben? Vanuit het bedrijfsleven is er een wijdverspreide neiging naar efficiëntie die via mantra’s als “less friction, more flow” tot in onze intieme levens en relaties doordringt en ze een monetair en contractueel karakter geeft. Ook de taal zelf weerspiegelt die tendens: ze raakt gestroomlijnd en gestandaardiseerd via allerlei ‘templates’. Hoe verandert dat de manier waarop we ons uitdrukken? En valt eraan te ontsnappen?

Daar komt het beroemde zinnetje “I would prefer not to” van klerk Bartleby om de hoek, een creatie van romanschrijver Herman Melville. Bartleby spreekt tot de verbeelding omdat zijn weerbarstige standaardantwoord zo ontwrichtend werkt: het affirmeert niet en toch is het geen pure weigering. Hij maakt het systeem waarin hij verwacht wordt te functioneren onmogelijk.

Bartlebabe is een twenty twenty versie van Bartleby, zonder dat ze daar zelf per se weet van heeft. Ze is een verzameling van online ‘content’ die losgelaten wordt in de analoge realiteit en daarbij verstoord raakt, een monsterlijk gelaat krijgt.

In de derde samenwerking tussen Nathan Ooms en Anna Franziska Jäger flirt deze laatste als hedendaagse Bartlebabe met voorgekauwde taal en situaties; ze gebruikt ze, maar keert ze ook binnenstebuiten. Love at first Sight#5 toont alvast een preview. Première in CAMPO in 2021.

creatie en spel Anna Franziska Jäger, Nathan Ooms - mentoren Bryana Fritz, Frederik Le Roy - dramaturgisch advies Simon Baetens - kostuums Carly Rae Heathcote - productie KASK Drama School of Arts & CAMPO - residentie CAMPO, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Vooruit, De School Van Gaasbeek, kunstencentrum BUDA, Art Basics for Children - met dank aan Fabrice Delecluse, Bardia Mohammad


Speeldata & tickets